• Vianočné trhy u susedov

        •  V sobotu (3.12.2022) žiaci 6.B navštívili vianočné trhy v rakúskom Schllos Hof. Mali možnosť vidieť nádhernú predvianočnú atmosféru, mnoho zvierat, interaktívne priestory o živote na hospodárskom dvore. K videniu bolo aj veľa tradičných výrobkov. Žiaci navštívili výstavné priestory zámku, vozili sa na kolotoči, kúpili si aj rôzne chutné dobroty a rôzne darčeky pre svojich blízkych, ale aj pre seba. Mali možnosť pozrieť si výstavu betlehemov a fotografie z opravy celého areálu.

          Bol to skutočne vydarený deň a príjemne strávená sobota. Škoda, že sa niektorí nemohli zúčastniť pre zdravotné dôvody.

        • Viktor Ibara

        • 28. novembra prisiel navštíviť našu školu herec, model, šikovný študent medicíny a príjemný mladý muž, Viktor Ibara.

          Strávil s našou redakčnou radou pár chvíľ.

          Rozhovor s Viktorom si budete môcť prečítať v ďalšom čísle školského časopisu  Školák.

        • .

        • Milí rodičia

          Dňa 20.12. 2022 od 16,00 hod. – 18,00 hod. sa v našej škole uskutočnia detské vianočné trhy, na ktoré Vás srdečne pozývame. Prosíme šikovných rodičov, starých rodičov, aby prispeli do nášho predaja aj svojimi výrobkami a darčekmi (vianočné ozdoby, svietniky, dekorácie, suché tradičné vianočné pečivo – medovníky, ...)

          Výrobky je potrebné priniesť najneskôr do 16. 12. 2022 do školy – odovzdať triednym p. učiteľkám, alebo p. uč. Šuchterovej a Belanovej.

          Vopred všetkým ďakujeme.

        • Polícia v ŠKD

        • Dňa 29.11.2022 na školský dvor ZŠ s MŠ Bratislava Rusovce za zvukov policajných sirén prišli policajti z Obvodného oddelenia PZ Bratislava Rusovce za deťmi, ktoré navštevujú ŠKD.

          Prišli aj príslušníci polície z oddelenia služobnej kynológie, ktorí priviezli aj mladých psíkov, ktorých cvičia a predviedli ukážku s vycvičeným psíkom Ivana, ako vyhľadá rýchlo nebezpečné látky. Deti sa tiež dozvedeli s čím pracujú policajti počas zásahov a tieto pomôcky ako je ochranný štít, prilba, nepriestrelná vesta si mohli deti vyskúšať za asistencie príslušníka policajného zboru.

          Deti téma zaujala a kládli mnoho zaujímavých otázok. Do tried odchádzali s novými zážitkami aj informáciami, ktoré sa na stretnutí s príslušníkmi polície dozvedeli.

          Ďakujeme ochotným policajtom z OO PZ Bratislava Rusovce, že si na deti našli čas a zavítali medzi nás.

          Vychovávateľky ŠKD

        • Minihádzaná

        • Dňa 29.11.2022 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili na turnaji v minihádzanej, kde po dvoch výhrach a dvoch prehrách obsadili 6. miesto. Postup do bojov o medaily nám ušiel len o skóre.

        • Oznam

        • Vážení rodičia. Dňa 3.11 sa v priestoroch MÚ mestskej časti Bratislava Rusovce konalo stretnutie rodičov so zástupcami školy, zástupcami MÚ Rusovce a pánom Tomanom, ktorý zabezpečoval stravu v ŠJ počas neprítomnosti personálu zo zdravotných dôvodov. Na stretnuti sa diskutovalo o téme kvality stravovania deti v ŠJ, pričom boli pánom Tomanom vznesené pripomienky a aj negatívna spätná väzba k niektorým postupom pri zabezečovani stravy, taktiež odznelo niekoľko podnetov zo strany rodičov. Týmto vás chceme informovať, že po tomto stretnutí sa riaditeľ školy pán Mgr. Rastislav Kunst týmto problémom intenzívne zaoberá. Zároveň odovzdal písomné vyjadrenie  vedúcej ŠJ a k obvineniam pani starostke už na stretnutí. Pán riaditeľ informoval, že dal celú situáciu v ŠJ prešetriť, podnikol kroky ktoré prispejú k náprave a k zlepšeniu kvality prípravy stravy v školskej jedálni. V blízkej dobe bude radu školy informovať o výsledkoch týchto krokov.

          S pozdravom

          Katarina Michaliaková
          Predsedkyňa Rady školy 

        • Exkurzia do Viedne

        • Dňa 10. 11. sa žiaci 8. A a 8. B zúčastnili exkurzie do interaktívneho centra finančného vzdelávanie FLiP vo Viedni. Počas dvojhodinovej prehliadky sa dozvedeli zaujímavé informácie zo sveta financií a naučili sa, ako rozumne hospodáriť s peniazmi. Celá prehliadka prebiehala hravou formou.

        • iBobor 2022

        • 7.-11. november 2022

          Žiaci 2. až 9. ročníka sa zapojili do informatickej online súťaže, v ktorej si overili svoje logické myslenie. V tomto školskom roku sme mali 37 úspešných riešiteľov, ktorým blahoželáme.

          Zoznam úspešných riešiteľov vysledky_ibobor.pdf

          Viac o súťaži na http://ibobor.sk/  

        • Bibliotéka Pedagogika

        • V piatok 11. 11. sa žiaci 7. A a 7. B zúčastnili medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka Pedagogika. Čakala ich beseda so známou spisovateľkou kníh pre detí a mládež Gabrielou Futovou, mohli sa tiež zapojiť do kvízu a napokon ich čakal voľný program, počas ktorého si mali možnosť dosýta prezrieť či kúpiť ponúkané knihy.

          Tešíme sa na ďalšiu návštevu o rok!

        • Planetárium

        • Dňa 14.11. naši tretiaci navštívili Planetárium v Hlohovci. Dozvedeli sa veľa nových poznatkov o vesmíre, planétach, hviezdach a ďalekohľadom si obzreli Slniečko.

          Do školy sa vrátili s peknými zážitkami.

        • Bratislavské mosty II.

        • 10. 11. 2022 sa žiaci 6.B triedy zúčastnili prírodovedno-vlastivednej vychádzky. Vychádzkou nadviazali na tú minuloročnú. Vtedy prešli cez Prístavný most, most Apolo, Starý most a Most SNP.

          Tentoraz prišiel na rad Lužný most. Ide o diaľničný most s dĺžkou takmer 3 km, ktorý bol odovzdaný do užívania 26. septembra 2021. Prechádza ponad hausboty v Jarovskom ramene, Veľký Zemnik na ktorom trénujú naši rýchlostný kanoisti, cez hlavné koryto Dunaja, niektoré vedľajšie ramená a lužný les.

          Tí pozornejší mali možnosť vidieť aj mnoho divých kačíc, letiace labute, kormorána, volavky, krkavce, ale aj vzácnych rybárikov riečnych.

          Na Rusovskom jazere sa žiaci pokúšali hádzať „žabky“ a obdivovali otužilcov, ktorí sa aj v novembri v tomto jazere kúpali.

          Celkovo sme prešli takmer 15 km. Už nám ostáva len jeden most cez Dunaj, ktorý si už necháme na jarnú vychádzku.

        • Návšteva divadla Nová scéna

        • Čo sa stalo v jednom Šľahačkovom kráľovstve?

          Usporiadali tam veľkú oslavu, na ktorej si mala Šľahačková princezná vybrať princa, za ktorého sa vydá.

          A koho si vybrala a ako to všetko bolo?

          Žiaci 4. A vedia, všetko videli a počuli 9. novembra, kedy na javisku divadla sledovali muzikál Šľahačková princezná. Počas celého predstavenia ich sprevádzal vrabec Vševed, a ten veru všetko vedel.

          Prelínanie sa súčasnosti s rozprávkovým kráľovstvom, či už to bola scéna, kostýmy, slovo alebo tanec deti zaujali a majú z predstavenia hlboký umelecký zážitok.

        • Exkurzia - 3.A

        • Slnečné lúče zubatého jesenného slniečka doprevádzali mravčekov z 3.A triedy cestou na letisko M.R. Štefánika v Bratislave.

          Prežili krásny deň plný zážitkov a krásnych spomienok. 

        • Medzinárodný deň knižníc

        • Dňa 24. 10. 2022 bol Medzinárodný deň knižníc. Naša škola si v tento deň, pripravila zaujímavé aktivity pre deti I. aj II. stupňa. Aktivity boli zamerané na podporu detí k čitateľskej gramotnosti, k vytvoreniu pozitívneho vzťahu ku knihe. Podujatia sa zhostili deti II. stupňa, ktoré pracujú pod názvom Školský parlament, ktorý má na starosti p. uč. Štofková.

          Aktivity, ktoré sa na našej škole konali v tento deň: deti mali tematické vyučovanie. Na jednotlivých vyučovacích hodinách sa v predmetoch prelínala téma KNIHA, KNIŽNICA. Deti sa v tento deň obliekli ako svoja obľúbená knižná postava. Navštívili školskú knižnicu s pani učiteľkami. Konala sa knižná burza, ktorá bola na podporu školského časopisu. Burza spočívala vo vyzbieraní kníh, ktoré už deti prečítali a chcú ich podať ďalej. Prostredníctvom knižnej burzy sa na podporu školského časopisu vyzbieralo 93 €.

        • Stanovisko zo zasadnutia rady školy, ktoré sa konalo dňa 26. októbra 2022.

        • Vážení  rodičia,  

          Zverejňujeme stanovisko zo zasadnutia rady školy, ktoré sa konalo dňa 26. októbra 2022.

          Toto stanovisko  sa týka bodu rôzne č. 6, pod ktorým bola prerokovaná na  rade školy téma ohľadne stravovania v školskej jedálni. Ďalej sa prerokovávali   informácie, ktoré boli v danej chvíli adresované p. starostke  L. Tulekovej  Henčelovej  a p. riaditeľovi  R. Kunstovi,  od dočasného zabezpečovateľa stravy  v termíne od 18.10. do 21.10.2022 z dôvodu ochorenia personálu kuchyne.

           

          Rada školy sa k tomuto bodu zhodla na  nasledovnom:

          1. Táto téma sa výlučne týka zriaďovateľa a na druhej strane riaditeľa ZŠ S MŠ a nepatrí do kompetencií  rady školy.  Napriek tomu, nám členom RŠ , ako aj rodičom detí, ktoré navštevujú ZŠ s MŠ Bratislava – Rusovce záleží na kvalite a správnom dodržaní  všetkých postupov v školskej jedálni pri príprave stravy, sme sa rozhodli, že zaradíme tento bod do diskusie zasadnutia rady školy
          2. Máme za to, že informácie uvedené v predmetnej korešpondencii resp. správe od dočasného dodávateľa stravy, ktorý pripravoval stravu v školskej kuchyni, boli vážnym obvinením druhej strany, t.j. personálu školskej kuchyne, ktorý v tom čase nebol prítomný na pracovisku z dôvodu PN.
          3. Tieto vážne obvinenia personálu školskej jedálne boli uverejnené aj na facebookovej stránke ZŠ s MŠ bez súhlasu zainteresovaných strán.
          4. Zamestnanci školskej jedálne tak absolútne nedostali priestor na svoju obhajobu, obranu, vysvetlenie.
          5. Osoba, ktorá na facebookovej stránke tieto informácie zverejnila, nemala tieto skutočnosti overené. Zverejnenie týchto informácií bez súhlasu všetkých strán, ktorých sa táto korešpondencia týkala, sú zároveň v rozpore so zákonom 138/2019 /zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch /
          6. Rada školy , preto požiadala p. riaditeľa ZŠ s MŠ p. Kunsta, aby celú situáciu prešetril, aby k celému prešetreniu boli prizvané všetky dotknuté strany, hlavne vedúca ŠJ a ostatní zamestnanci školskej jedálne ZŠ s MŠ Rusovce.   
          7. Zároveň sme ako rada školy požiadali členku rady školy p. Katarínu Zjavkovú, ktorá uverejnila spomínanú správu na facebookovej  stránke ZŠ s MŠ Rusovce, aby k predchádzajúcemu príspevku podala stanovisko s vysvetlením, že tieto informácie, ktoré zverejnila boli neoverené a ničím nepodložené, čím sa dopustila ohovárania a poškodila tým zamestnancov školskej jedálne. 
          8. Taktiež Rada školy vníma opakované nekompetentné zasahovanie zo strany zriaďovateľa – p. starostkou L. Tulekovou Henčelovou, ktorá tiež uverejnila spomínanú správu na facebookovej stránke MČ Rusovce , bez súhlasu všetkých strán, ktorých sa táto korešpondencia týkala, okrem iného ako aj poškodzovanie dobrého mena svojej vlastnej školy.
        • Plody a dary jesene

        • Každoročne v mesiaci október s veľkým nadšením zláka fantázia detí aj dospelých ku kreatívnej práci a k netradičnému využitiu plodov krásne sfarbenej jesene. Tak aj tento rok pracovali deti od 1. až po 7. oddelenie v ŠKD a poniektorí aj doma s rodičmi, aby pripravili výstavku svojich úžasných výrobkov.

          Tieto jesenné výrobky boli umiestnené vo vstupnej chodbe školy ,ale i vonku, aby mali možnosť si ju pozrieť aj rodičia, súrodenci a starí rodičia, keď prichádzajú pre svoje ratolesti.

          Tradičná výstavka „Plody a dary jesene“ sa konala od 18.10 až do 25.10. 2022.

          Bohatú nádielku výrobkov sme zvečnili a pridali do školskej fotogalérie.

           

                                                                                                        Vychovávateľky ŠKD

        • NOC VÝSKUMNÍKOV

        • Jeseň je obdobím ponúkajúcim zaujímavé aktivity na získanie nových poznatkov.

          Po dvojročnej prestávke využili niektorí žiaci jedno voľné piatkové popoludnie a navštívili Európsku noc výskumníkov. Po dlhom čase vynútenej prestávky sa veru bolo na čo pozerať a skúšať.

          Nad hľadiskom poletovali bionické holuby a motýle, vyskúšali sme si digitálne nástroje na navrhovanie miest, dostali sme certifikát za spustenie výbuchu rozvíreného prachu, zaujalo nás písanie kovovým hrotom vďaka elektrolytu, novým poznatkom bolo, že diamant má veľký potenciál pre čistenie vody, na chvíľu sa každý z nás mohol stať chemikom, fascinovali nás informácie o kalendári Mayov, a to je len časť vedeckých stánkov, ktoré sme navštívili vďaka vedeckým pracoviskám a výskumu slovenských vysokých škôl, ktoré ich pripravili.

          Už teraz sa tešíme na budúci ročník.

        • Týždeň zdravej výživy a zdravého životného štýlu v ŠKD

        • Tento rok sme dni v týždni od 17.10 do 21.10.2022 opäť tematicky farebne zladili a nazvali sme ich „Farebné dni“, počas ktorých prebiehali aktivity podporujúce zdravú výživu a teda aj zdravý životný štýl našich žiakov.

          Počas týchto dní si deti dôležitosť zdravej výživy a životného štýlu pripomenuli nielen počas vyučovania, ale aj v poobedňajších hodinách rôznymi hravými činnosťami, prípravou zdravých a hlavne chutných ovocných tanierov a šalátov, ktoré samozrejme spoločne potom aj zjedli.

          Bol to pestrý a zaujímavý týždeň, plný vitamínov a radosti.

          Pozrite si našu galériu a posúďte sami.

                                                                                             Vychovávateľky ŠKD

        • Dokument Geruca

        •  

          ​​​​​​​

          V piatok 21.10. mali žiaci 7., 8. a 9. ročníka možnosť vzhliadnuť historický dokument o Rimanoch žijúcich pri slovenských hraniciach s názvom Geruca. Dozvedeli sa nové informácie o končinách, v ktorých žijú, prehĺbili si svoje poznatky o meste Carnuntum a rusovskom archeologickom poklade, Gerulate.

          Dokumentárny film prišla do školy spopularizovať historička Sandra Sviteková, ktorú mnohí poznáte vďaka jej youtube kanálu Dejepis inak spolu s hercom a moderátorom filmu, Braňom Deákom. Obaja odpovedali na otázky žiakov počas spoločnej diskusie a ochotne poskytli rozhovor do pripravovaného školského časopisu.

          Ďakujeme všetkým účastníkom za spoluprácu.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Vývojová 228, Bratislava
      • +421 x 62859124 0911 229 127
      • Vývojová 228, Bratislava - Rusovce Slovakia
      • 31781845
      • PaedDr. Mgr. Rastislav Kunst riaditeľ školy zsrusovce@zsrusovce.sk +421 911 229 124
      • Mgr. Lenka Krišpinská 02/62859124 0911 229 127
      • Mgr. Diana Petrovičová diana.petrovicova@zsrusovce.sk tel.: 02/62 859 301 +421 911 229 130
      • Vedúca jedálne: Helena Sekaninová e-mail: jedalen@zsrusovce.sk mobil:+421 0911 236 681 Čas vydávania obedov: 11:30 - 14:00 Odhlásenie zo stravy: denne do 8:00 osobne, alebo SMS správou na číslo 0911 236 681
      • e-mail: clenradyskolyms@gmail.com
      • Tajomníčka: Zuzana Nováková Pondelok: 8.00 hod. – 9.00 hod. Utorok: 15.00 hod. – 16.00 hod. Streda: 8.00 hod. – 9.00 hod. Štvrtok: 15.00 hod. – 16.00 hod. Pondelok až piatok: 10.30 hod. – 11.00 hod.
      • Jarmila Ďurďovičová jarmila.durdovicova@zsrusovce.sk 02/62859124 +421 0911 229 127
      • Mgr. et Mgr. Eva Belanová predsedníčka ZO OZ e-mail: zovyvojova228@gmail.com
    • Prihlásenie