• Roppe skipp

        • 10. októbra, žiaci prvého stupňa úspešne reprezentovali našu školu na mítingu v roppe-skippingu. V súťaži družstiev v kategŕií 1. a 2. ročník získali striebro s 579 skokmi. Za víťazom zaostali len o 15 skokov. V súťaži jednotlivcov favoritkou bola Nikol Fuxová, ktorá priniesla 2 zlaté a 2 strieborné medaily a Olívia Babušiaková 1 striebornu medailu.

          Súťažilo sa v 2 kategóriach: 1. a 2. ročník; 3. a 4. ročník
          DISCIPLÍNY:
          Skákanie znožmo - 30 sekúnd
          Vajíčko - 30 sekúnd
          Vytrvalostné skákanie znožmo - 2 minúty

          Súťažný tím tvorili: Šimon Roháľ, Nikol Fuxová, Olívia Babušiaková, Natália Papánková, Michal Jankuliak, Tamara Sýkorová, Olívia Potičná, Hana Rácková

        • Dramatizácia rozprávky Little Red Riding Hood

        • Už tradične, každý rok nacvičujeme krátke divadelné predstavenie v angličtine. V tomto školskom roku žiaci 4.B triedy naštudovali rozprávku O červenej čiapočke. Tvorivý proces deti veľmi bavil a tešili sa na vystúpenie. Predstavenie zahrali pre 2.,3.,4. a 5. ročník. I týmto spôsobom si deti rozširujú vedomosti z anglického jazyka. Obecenstvo odmenilo štvrtákov srdečným potleskom.

          Ďakujeme pani Avukovej za namaľovanie krásnej kulisy a vyrobenie škrabošiek.

          Lýdia Koniarová

        • Týždeň zdravej výživy a zdravého životného štýlu

        • V dňoch 16. - 20. októbra bude prebiehať na našej škole aktivita s názvom Týždeň zdravej výživy a zdravého životného štýlu.

          Žiaci počas vyučovania a v školskom klube detí sa budú oboznamovať s témou zdravá výživa a zdravý životný štýl a ich význam pre človeka formou rôznych aktivít.

          Deti sa dozvedia, že správna výživa a životospráva sú dôležité v prevencii chorôb.

          Týždeň sa budú deti na našej škole obliekať do rôznych farieb pestrej zdravej stravy.

          Pondelok (biela farba reprezentujúc mlieko a mliečne výrobky)
          Utorok (modrá farba)
          Stredu (žltý deň)
          Štvrtok (zelený deň)
          Piatok (červený deň)  - 
          farby ovocia a zeleniny

        • Na krídlach ponad luhy

        • Dňa 9.10. sa žiaci 2.A triedy zúčastnili exkurzie v Čunove s názvom: Na krídlach ponad luhy.

          O jednotlivých druhoch vtákov a o lužných lesoch sa veľa dozvedeli z tabúľ a od skúseného lektora. Spoločne putovali turistickým chodníkom, z ktorého obdivovali krásu mŕtveho Čunovského ramena a lužnej prírody. V chránenom vtáčom území navštívili pozorovateľňu vtáctva a ďalekohľadmi sledovali rôzne druhy.

          Spoznávanie a oboznámenie sa s rôznym vtáctvom prostredníctvom obrázkov, tabúľ, plyšových hračiek, pozorovaním cez ďalekohľad, zanechalo v deťoch neopakovateľné zážitky.

        • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

        • Návšteva divadelného predstavenia v anglickom jazyku „UNITED NEIGHBOURS OF LONDON“

          Dňa 5.10.2023 sme so žiakmi 7. ročníka navštívili divadelné predstavenie v anglickom jazyku v DK Zrkadlový Háj v Petržalke. Príbeh siedmich nájomníkov zo siedmich poschodí, sedem osudov, anglický prejav s rôznymi dialektmi v podaní Divadelného centra z Martina upútal záujem našich žiakov. S predstavením boli spokojní. Niektorí hru označili za skvelú a viacerí za vtipnú.

          Lýdia Koniarová

        • Európsky deň jazykov online 27. september

        • V tento deň si 7.A trieda pripomenula Európsky deň jazykov formou workshopu online.

          Hlavnou témou projektu bol slovinský jazyk, v ktorom sa žiaci naučili pomenovať spektrum farieb. Aktivita prebehla metódou fraktalnej kresby. Je to nová forma arteterapie – čiže terapie umením. Pri tejto metóde nepotrebujete žiadny talent, ani umelecké sklony, stačí Vám len pero a farbičky. Prostredníctvom línie a farieb, získali žiaci informácie o svojom vnútornom stave. Prvýkrát mali možnosť „vidieť„ seba a svoju dušu. Kreslenie fraktálov pôsobí energeticky, prináša radosť, šťastie, zábavu. Nielen, že sa žiaci naučili farby v novom cudzom jazyku, ale v tejto hektickej dobe aspoň nachvíľu spomalili svoje tempo, sústredili sa len na seba a svoje myšlienky.

        • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV V TRNAVE

        • Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity v spolupráci s mestom Trnava zorganizovala 26. septembra Európsky deň jazykov. Podujatie bolo určené žiakom základných a stredných škôl a preto sa aj naša 5.A a 6.A trieda rozhodla, že si tento deň pripomenie jazykovú rôznorodosť oslavou na Trojičnom námestí. Organizátori vytvorili množstvo zábavných hier a úloh, ktoré žiakom netradičnou formou sprostredkovali jazyky známe i menej známe. Na stanovištiach mohli žiaci počuť angličtinu, nemčinu, francúzštinu, írčinu, španielčinu, nechýbala napríklad aj japončina, latinčina, programovací či posunkový jazyk. Po splnení určitého počtu úloh, žiaci dostali sladkú odmenu.

          To, že to bolo naozaj atraktívne podujatie, dokázala veľmi vysoká návštevnosť jednotlivých stanovíšť, ktorá niekoľkonásobne prekonala očakávania organizátorov. Veríme, že každý žiak si z akcie odniesol nielen nové a neobyčajné poznatky, ale aj vedomie, že učiť sa jazyky je zábava.

        • Junior festival EKOTOPFILM 2023

        • Posledný septembrový týždeň žiaci 4. a 8. ročníka navštívili Pisztoryho palác, v ktorom sa konal už 50. ročník podujatia Ekotopfilm – Envirofilm 2023, filmového festivalu o trvalo udržateľnom rozvoji.

          Jeho Junior verzia sa zameriava na enviromentálnu výchovu žiakov prostredníctvom inšpiratívnych krátkych filmov a tento ročník bol venovaný udržateľnosti prirodzeného životného prostredia na našej planéte, ktoré môže každý z nás ovplyvniť minimalizáciou odpadu, jeho triedením, ale aj vedomejšou konzumáciou živočíšnych produktov.

        • Bratislavské opevnenie I.

        •    Dňa 27.9.2023 sa žiaci 7.B zúčastnili pravidelnej prírodovedno-vlastivednej vychádzky. V minulých školských rokoch sme sa zamerali na mosty ponad rieku Dunaj, v tomto školskom roku to budú zachovalé opevnenia z obdobia II. svetovej vojny.

             Od roku 1933 sa Československo rozhodlo okolo svojich hraníc vybudovať obranný systém, ako reakciu na nástup Hitlera a fašizmu k moci. Bunkre a malé betónové pevnosti. Opevnenia sa mali budovať až do roku 1951, po „Mníchovskej zrade“ a následnom rozdelení Československa boli práce na tomto obrannom systéme zastavené.

             Na našej vychádzke sme navštívili Starohájsky ostrov. Videli sme Bunker B-S 15 "Ostrov", Bunker B-S 14 "Duna" a B-S13 "Stoh".

             Prešli sme okolo objektu Veliteľský bunker B-SV 4, ktorý sme nevideli, nakoľko sa k nemu dá dostať len chôdzou po veľmi frekventovanej ceste.

             Keďže v okolí Bratislavy je minimálne 11 takýchto bunkrov, ešte nám zostali niektoré na ďalšie objavovanie.

             Okrem týchto objektov sme videli štrkové pláže Dunaja, plávajúce nákladné lode a väčšinu času sme sa pohybovali v krásnom zachovalom lužnom lese.

        • Výučba v Botanickej záhrade

        • Dňa 25.9.2023 sa žiaci 2.A triedy zúčastnili výučby prvouky priamo v Botanickej záhrade v Bratislave.

          Žiaci si zopakovali učivo z prvého ročníka a spoločne objavovali zvláštne druhy rastlín. Učili sa o vhodných podmienkach pre rast a kvitnutie rastlín, všímali si veľkosť a tvar rastlín, pozorovali na akých miestach rastliny rastú a aké majú zvláštne kvety, listy, a korene. Na záver navštívili skleníky s palmami, kaktusmi...

          Určite všetci spoločne navštívia botanickú záhradu aj v letných mesiacoch.

        • Krúžok programovania a informatiky

        • Milí rodičia,

          na našej základnej škole sa v tomto školskom roku bude organizovať krúžok programovania a informatiky pre žiakov 1. a 2. stupňa (oddelene). K dispozícii je niekoľko termínov (fyzicky v priestoroch školy).  Náplňou kurzov budú základy programovania + základy tvorby hier + internetová bezpečnosť.

          Krúžok sa bude konať raz do týždňa po vyučovaní. Žiaci v cene krúžku dostanú učebnicu (teória + príklady) a potvrdenie o absolvovaní kurzu. Krúžky začínajú na začiatku októbra. Maximálna kapacita krúžku je 15 žiakov. Cena na mesiac je 40eur.

          V prípade záujmu o viac informácii, prosím kontaktujte kozusko@programko.sk, 0917394051. Ján Kožuško je organizátorom krúžkov a zakladateľom iniciativy Programko, ktorá sa žiakom základných škôl v oblasti vzdelávania venuje už od roku 2019. Zároveň popri štúdiu informatiky a ekonómie pôsobí ako IT konzultant.

          Na krúžok môžete zaregistrovať na (v reg. formulári nájdete dostupné termíny):

          https://forms.gle/jeyPFXEnWyZCXW39A

           

          V prípade záujmu sa žiaci môžu prihlásiť aj na online kurzy (programovanie, grafika, praca s videa, webové stránky, atď..). Viac na www.programko.sk. Hodiny sú vedené lektorom a maximálny počet žiakov na cvičení je 5. Online kurzy tiež začínajú v novom školskom roku.

        • ŠPORTOVÁ PRÍPRAVA 23/24

        • MIESTO: ZŠ Rusovce, telocvičňa

          CENA:

          30,- eur/mesiac

          Termín : Pondelok od 14,00 hod do 15,00 hod.

          Platba do 10.dňa v príslušnom mesiaci bezhotovostne na účet:

          SK 6909 0000 0000 5077 1757 68

          Do poznámky prosím uviesť „meno dieťaťa – Rusovce“

          Prihlásenie detí do 28. 9. 2023 mailom na sportujsnami@azet.sk alebo priamo v škole v rámci zoznamu krúžkov.

          Začiatok: október 2023

          Posledný tréningový mesiac:  máj 2024

          OBSAH TRÉNINGOVEJ JEDNOTKY:

          Pohybová príprava-koordinácia, držanie tela, lokomócia

          Športová príprava-kondícia, gymnastika, posilňovanie

          Tanečná príprava-tanečné variácie, rock and roll, základná tanečná technika

          VŠETKO HRAVOU FORMOU

        • KRÚŽOK ŠITIA

        • Milí rodičia, pozývame všetky dievčatá od 12 rokov na KRÚŽOK ŠITIA.

           

          Základné informácie:

          - krúžok bude prebiehať vo štvrtky o 15:30hod v priestoroch Pastoračného centra v Rusovciach

          - max počet je 10 dievčat

          - cena 35EUR/mesiac

          - začíname v októbri

           

          Naučíme sa:

          - ručné šitie ihlou 

          - vyšívanie ihlou

          - šitie na šijacom stroji

          - navrhnúť, vystrihnúť a ušiť vlastný model

           

          Benefity:

          - zmysluplné trávenie voľného času

          - skúška trpezlivosti (trvá to, kým si niečo ušijeme)

          - podpora kreativity

          - malá skupina, kde je priestor realizovať vlastné nápady

          - individuálna aj tímová práca

          - edukácia o tom, ako zmysluplne nakupovať oblečenie, ako si ho upraviť, prerobiť (upcycling)

          - prišiť gombík bude hračka

           

          Kontakt: Petronela Lakatošová, email: plakatosova@gmail.com, tel.: 0911 969 915.

           

          Teším sa na všetky malé módne návrhárky :-)

        • Ponuka školských krúžkov pre školský rok 2023/24

        • Podmienka účasti dieťaťa je odovzdanie vzdelávacieho poukazu v prospech ZŠ s MŠ Rusovce pre školský rok 2023/2024 :

          Mgr. Tatiana Pravdová

          Všehochuťko  (1. – 4. roč.)                                                utorok             14.00 – 15.00

           

          Mgr. Martina Kamenská

          Žiacky parlament (5. – 9.roč.)                                           streda             13.45 – 15.00

           

          Ing. Martin Hlubocký

          Programovanie (5. – 9. roč.)                                             pondelok      13.45 – 15.00

           

          Mgr. Eva Habalová

          Príprava na monitor  (9. roč.)                                            štvrtok           13.45 – 15.00

           

          Mgr. Amália Kittlerová

          Naša planéta Zem (5. – 9. roč.)                                         pondelok      14.00 – 15.00

           

          Petra Žiaranová

          Pilates – Zdravý chrbát (7. - 9.roč.)                                  streda            14.00 – 15.00

           

          Mgr. Viera Fuseková

          Pohybové a loptové hry (1. - 2. roč.)                               utorok            14.00 – 15.00

           

          Mgr. Veronika Gereková

          Začíname s Nemčinou (4. - 6.roč.)                                     štvrtok           14.00 – 15.00

           

           

          Ponuka krúžkov sa môže aktualizovať, najneskôr do 22. septembra 2023 podľa záujmu a obsadenosti jednotlivých krúžkov. Každý žiak má možnosť zapísať sa na jeden krúžok v rámci vzdelávacieho poukazu. 

           

          Základná umelecká škola, Daliborovo nám. 2, Bratislava - Elokované pracovisko v ZŠ s MŠ Vývojová 228 Bratislava – Rusovce – bez vzdelávacích poukazov

           

          Súkromná základná umelecká škola, Balkánska 87, - Elokované pracovisko v ZŠ s MŠ Vývojová 228 Bratislava – Rusovce – bez vzdelávacích poukazov

           

          Centrum voľného času, Gessayova 6, Bratislava – Elokované pracovisko v ZŠ s MŠ Vývojová 228 Bratislava – Rusovce – bez vzdelávacích poukazov

           

          Spolupracujeme:

          BENITIM - zážitkové kurzy pre deti – bez vzdelávacích poukazov

          Gymnathlon – športový program pre deti – bez vzdelávacích poukazov

          BelluGym – moderná gymnastiky a show dance - bez vzdelávacích poukazov

          MUAY THAI HRAVOU FORMOU - sebeobrana, rozvoj koordinácie a posilnenie celého tela - bez vzdelávacích poukazov

          International House Bratislava – Start Right - bez vzdelávacích poukazov

          START RIGHT angličtina (1. - 4. roč.)                                     pondelok      13.45 – 17.15

          START RIGHT angličtina (1. - 4. roč.)                                     streda             13.45 – 17.15

          Účasť v týchto krúžkoch je platená a deti si prihlasujete priamo v týchto organizáciách. (ZŠ s MŠ Rusovce poskytuje len priestory).

        • Krúžok programovania a informatiky

        • Milí rodičia,

          na našej základnej škole sa v tomto školskom roku bude organizovať krúžok programovania a informatiky pre žiakov 1. a 2. stupňa (oddelene). K dispozícii je niekoľko termínov (fyzicky v priestoroch školy).  Náplňou kurzov budú základy programovania + základy tvorby hier + internetová bezpečnosť.

          Krúžok sa bude konať raz do týždňa po vyučovaní. Žiaci v cene krúžku dostanú učebnicu (teória + príklady) a potvrdenie o absolvovaní kurzu. Krúžky začínajú na začiatku októbra. Maximálna kapacita krúžku je 15 žiakov. Cena za mesiac je 40 eur.

          V prípade záujmu o viac informácii, prosím kontaktujte kozusko@programko.sk, 0917394051. Ján Kožuško je organizátorom krúžkov a zakladateľom iniciativy Programko, ktorá sa žiakom základných škôl v oblasti vzdelávania venuje už od roku 2019. Zároveň pôsobí ako IT konzultant. Programko sa organizácii krúžkov venuje už 5 rokov a pôsobí na viac ako 40 školách po celom Slovensku.

          Na krúžok môžete zaregistrovať na (v reg. formulári nájdete dostupné termíny):

          https://forms.gle/kQxAcTjF8jkhZMga7

        • Triedne aktívy

        • Vážení rodičia,
          triedne aktívy budú prebiehať nasledovne:
          13. 9. 2023 o 17.00 h plenárna schôdza (telocvičňa) + triedny aktív o 17.30 h (1. stupeň ZŠ)
          13. 9. 2023 o 17.00 h plenárna schôdza (telocvičňa) + triedny aktív o 17.45 h (2. stupeň ZŠ)

        • Angličtina na ZŠ Vývojová - Start Right

        • zápis na školský rok 2023/2024

          Základná škola v spolupráci s jazykovou školou International House Bratislava ponúka budúcim žiakom našej školy vyučovanie angličtiny v rámci krúžkovej činnosti. Výučba v priestoroch ZŠ v rámci školského klubu. Program START RIGHT je inovatívna výučba anglického jazyka určená deťom základných škôl vo veku od 6 do 14 rokov. International House Bratislava je medzinárodná jazyková škola, ktorá vyučuje deti na ZŠ od roku 2005. Je v sieti škôl MŠ SR a je partnerom školy.

          Rodičia môžu zapísať svoje deti  už teraz vyplnením a odoslaním ONLINE PRIHLÁŠKY.  

          Výhody angličtiny START RIGHT:

          • výučba v priestoroch ZŠ poobede po kmeňovej výučbe v rámci školského klubu, 2x 45 min týždenne
          • kvalifikovaní slovenskí a zahraniční lektori
          • učebný plán je na základe učebníc vydávaných Cambridge University Press,  učebnica a cvičebnica je v cene
          • cena za 1 semester je 225 EUR, (vyučujeme v dvoch semestroch od 25.9.2023– 3.2.2024 a 5.2.2024– 14.6.2024)
          • príprava na skúšku a možnosť absolvovať cambridgeskú skúšku                                                         

          International House Bratislava, s.r.o.

          Námestie SNP 14

          www.ihbratislava.sk

          info@ihbratislava.sk

        • Gymnathlon

        • Pokročilý športový program určený školákom od 6 do 9 rokov, ktorého cieľom je zoznámiť deti so základmi 6 obľúbených športov a hlbšie rozvíjať ich všestrannosť.

          Pestré a hravé tréningy vedené 2 trénermi sú zamerané postupne na výuku základov basketbalu, gymnastiky, tenisu, atletiky, volejbalu a parkouru, s dôrazom na rozvoj tímovej spolupráce. Tréningové plány jednotlivých športov boli vytvorené v spolupráci so športovými klubmi, zväzmi a odborníkmi z FTVS UK Praha.Deti zbierajú motivačné samolepky do svojich herných plánov a kurzom ich sprevádza obľúbený maskot opičiak Max.

          Webová stránka: https://www.gymnathlon.sk

          Propagačný leták Otvoriť obrázok

           

        • MUAY THAI HRAVOU FORMOU

        • Milí rodičia,

           

          12.9.2023 a 14.9.2023 sa uskutočnia bezplatné tréningy pre deti od 6 rokov “Muay Thai hravou formou” na ZŠ Rusovce. Tréningy sú zamerané na základy sebeobrany, rozvoj koordinácie a posilnenie celého tela. Pošlite deti, nech sa prídu zabaviť a zamakať si :) Pre viac info kliknite na www.titan-gym.sk, kde zároven nájdete prihlášku na 1.bezplatný tréning (pre deti, ktoré ešte u nás neboli na tréningu) a zároveň registráciu na školský polrok (pre deti, ktoré k nám už chodili).

           

          Teším sa na Vas :)

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Vývojová 228, Bratislava
      • +421 x 62859124 0911 229 127
      • Vývojová 228, Bratislava - Rusovce Slovakia
      • 31781845
      • PaedDr. Mgr. Rastislav Kunst riaditeľ školy zsrusovce@zsrusovce.sk +421 911 229 124
      • Mgr. Lenka Krišpinská 02/62859124 0911 229 127
      • Mgr. Diana Petrovičová diana.petrovicova@zsrusovce.sk tel.: 02/62 859 301 +421 911 229 130
      • Vedúca jedálne: Helena Sekaninová e-mail: jedalen@zsrusovce.sk mobil:+421 0911 236 681 Čas vydávania obedov: 11:30 - 14:00 Odhlásenie zo stravy: denne do 8:00 osobne, alebo SMS správou na číslo 0911 236 681
      • e-mail: clenradyskolyms@gmail.com
      • Tajomníčka: Zuzana Nováková Pondelok: 8.00 hod. – 9.00 hod. Utorok: 15.00 hod. – 16.00 hod. Streda: 8.00 hod. – 9.00 hod. Štvrtok: 15.00 hod. – 16.00 hod. Pondelok až piatok: 10.30 hod. – 11.00 hod.
      • Jarmila Ďurďovičová jarmila.durdovicova@zsrusovce.sk 02/62859124 +421 0911 229 127
      • Mgr. et Mgr. Eva Belanová predsedníčka ZO OZ e-mail: zovyvojova228@gmail.com
    • Prihlásenie