• Stavebný veľtrh a možnosti študovania v stavebníctve

        • Žiaci 7. ročníka sa zúčastnili medzinárodného stavebného veľtrhu CONECO Racioenergia 2024 v priestoroch INCHEBA EXPO. Žiaci si pozreli rôzne ukážky možností štúdia a práce v stavebníctve. Zoznámili sa s rôznymi učebnými odbormi, s využívaním digitalizácie a moderných technológií, ako aj s možnosťami úspešného uplatnenia vzdelania v stavebnom priemysle. 

          Bola prezentovaná virtuálna, zmiešaná alebo rozšírená realita, ktorá sa stáva neoddeliteľným pomocníkom v stavebníctve, inovatívne ekologické riešenia pre budovy, zelené fasády a strechy, 3D digitálny model dopravnej infraštruktúry, meračská technika a geodetické stanice, systémy a aplikácie slúžiace na ovládanie inteligentnej domácnosti, digitálne projektovanie v stavebníctve, dron s termokamerou, tvorby stavebných výkresov a projektov v CAD programoch, ukážky práce inštalatérov a stolárov, ukážky zakladania s tvarovkami na sucho, 3D modely prác žiakov v odbore modelárstvo, ktoré boli súčasťou projektov v rôznych súťaží.

          Mnohé si mohli žiaci vyskúšať a našli sa aj takí, ktorí po skúsenosti na trenažéri sa vraj stanú bagristami.

      • Detský tábor Babinec
        • Detský tábor Babinec

        • Babinec je letná kreatívna univerzita pre dievčatá vo veku 7-10 rokov. 

          Program je navrhnutý tak, aby sa dievčatá každý deň naučili niečo nové, tvorivé a zároveň aby načerpali energiu z prírody

          Dievčatá sa môžu tešiť na:

          • výroba vlastného mydla
          • kurz varenia celého obedového menu
          • prácu v tíme
          • návštevu TV štúdia 
          • interaktívny kurz prvej pomoci
          • dobrodružnú výpravu na záver

          Všetko prebieha v komornej a pohodovej atmosfére v útulných priestoroch Pastoračného centra v Rusovciach. Je to denná univerzita, kde dievčatá majú program od rána do cca 16 každý deň.

          Vonkajšie aktivity budeme sústrediť na farskom ihrisku, v neďalekom lese a v centre Bratislavy.

          Tábor zavŕšime dobrodružnou výpravou a slávnostnou promóciou s párty. Všetko bude zdokumentované, aby ste sa aj vy mohli preniesť do atmosféry slávnostnej promócie.

           

          Viac informácií o programe a mieste nájdete na: https://www.lubicafarkasova.sk/babinec-letna-kreativna-univerzita-2024/

        • Zasadnutie Rady školy

        • Vážení rodičia.

          Chceli by sme vás informovať, že dňa 3.4.2024 o 17:00 sa uskutoční zasadnutie Rady školy v priestoroch ZŠ.

          Plánovaný program zasadnutia:

          1. Otvorenie zasadnutia
          2. Návrh rozpočtu príjmov a výdavkov Základná škola s materskou školou Vývojová 228 Bratislava - Rusovce  na rok  2024 a prognózy rozpočtu na roky 2025 - 2026 a skrátenú dôvodovú správu (dokument bol zaslaný vopred mailom na na preštudovanie)
          3. Zápis a počet tried pre MŠ a pre I. ročník školského roka 2024/2025 v Základnej škole s materskou školou Vývojová 228  Bratislava – Rusovce  v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava – Rusovce
          4. Informácia o priestorových kapacitách školy
          5. Občianske združenie pri ZŠ
          6. Iné
          7. Záver

        • Exkurzia do Nitry a Oponíc

        • Dňa 20. marca sa naši siedmaci zúčastnili exkurzie do Nitry a Oponíc. O histórii Nitry a Nitrianskeho hradu sa dozvedeli zábavnou formou. Hľadali totiž stratený poklad Nitrianskeho hradu. Aby sa k nemu dostali, museli pozorne počúvať výklad lektorky a riešiť rôzne úlohy.

          Z Nitry sa vydali do Oponíc. V Apponyiovskom kaštieli sa v rámci podujatia Gutenbergova knižnica dozvedeli viac o Gutenbergovi, vynálezcovi kníhtlače, ale aj o rodine Apponyiovcov. V knižnici mohli obdivovať vzácne diela. Niektoré sú naozaj staré, majú viac ako päťsto rokov.

          Žiaci si z exkurzie okrem zážitkov odniesli i nové poznatky.

        • Hodina prvouky inak

        • Dňa 15.3.  si trieda 1.A a 1.B  pozvala na hodinu prvouky vzácnu návštevu - kurátora z Prírodovedného múzea v Bratislave, pána Juraja Čačaného.

          Prišiel im obohatiť výklad učiva o zvieratách a nezabudol ani priniesť živú ukážku - hada (korálovku) a mnohonôžku. Deti mali možnosť si zvieratká chytiť a dozvedieť sa o nich mnoho zaujímavostí. V prezentácii sa dozvedeli aké druhy zvierat v prírode môžeme nájsť a koľko existuje na svete zatiaľ objavených živých druhov (je to viac ako 1,5 milióna druhov), ako sú na sebe rôzne druhy závislé, čo by sa stalo keby niektorý druh v potravinovom rebríčku vyhynul a mnoho ďalších zaujímavostí.

          Deťom sa tento druh výučby samozrejme veľmi páčil a čoskoro si ho zopakujú pri príležitosti tématického projektového učenia sa v piatok 22.3. na tému - DEŇ VODY.  

        • Formy šikany

        • Po jarných prázdninách sme mali v škole neobvyklého hosťa. V rámci preventívneho programu navštívila tretí a piaty ročník príslušníčka policajného zboru SR. Všetci žiaci boli v napätom očakávaní, čo sa bude diať.

          V úvode ich policajtka ich oboznámila s témou šikany. Vysvetlila im význam slova a prejavy nevhodného – šikanujúceho správania sa. Žiakom položila otázky, či rozumejú významu pojmu šikana. Vhodným spôsobom objasnila žiakom psychický, fyzický a zmiešaný spôsob šikany. V rozhovore žiaci zdieľali vlastné skúsenosti so šikanou.

          Policajtka ich v troch krokoch poučila, ako sa brániť pred šikanou o dôležitosti informovať dospelého (učiteľa, rodiča), ak sa v škole stretnú s prejavmi šikany.

          V druhej časti besedy bola rozdiskutovaná téma využívania sociálnych sietí žiakmi a problematiky kyberšikany. Žiaci boli upozornení na všetky možné riziká, napr. podvodné a obťažujúce správy a telefonáty. Aj k tejto téme žiaci živo a so záujmom diskutovali.

          V záverečnej časti boli žiaci poučení o škodlivosti nadmerného príjmu rôznych informácií, ktoré ľudia prijímajú z rôznych médií, čo spôsobuje nepriaznivé dôsledky na organizmus.

          Poskytnuté informácie z problematiky šikany a kyberšikany majú pre každého žiaka význam vo vzťahu korekcie svojho správania sa vzhľadom k svojmu okoliu, ako aj vo vzťahu k vlastnej bezpečnosti a ochrane seba samého.

        • Návšteva z Univerzity Komenského

        • V priebehu utorka, 27. februára, sme na našej škole privítali návštevu. Do troch tried piateho a šiesteho ročníka prijala pozvanie vysokoškolská vyučujúca, doktorka Popovičová Sedláčková z Katedry slovenského jazyka a teórie komunikácie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Žiaci si vopred pripravili svoje otázky a pani doktorka, pre zmenu, svoje odpovede, ktoré rozdelila do troch oblastí vrátane zaujímavostí slovenského jazyka, o živote na univerzite, ale aj o dôvodoch, pre ktoré je cesta vyučujúcej slovenského jazyka zaujímavou.

          Žiakom patrí vďaka za podnetné otázky a pani doktorke ďakujeme za ochotu i čas sa podeliť o svoje príhody a skúsenosti.

        • Preteky v orientačnom behu

        • Na sklonku februára sa počas víkendu žiaci piateho a šiesteho ročníka našej ZŠ zúčastnili v sobotu 24. 2. menších tréningov a výletu v rámci prípravy na orientačný beh a následne v nedeľu 25. 2. aj oficiálnych pretekov Yeti Zima Cup v orientačnom behu. Preteky sa konali v areáli Slovenskej akadémie vied na Dúbravskej ceste a pre deti šlo o prvú „generálku“ na školské preteky, ktoré ich čakajú v apríli. Preteky absolvovali v rýchlom tempe a preukázali, že sú nielen schopnými bežcami, ale aj nadaní v orientácii na mape. Spomedzi našich žiakov najlepšie výsledky dosiahli Matyáš Kukan (5.A), Oskar Petrovič (5.B) a Patrik Ondejka (6.A).

          Blahoželáme a tešíme sa na ďalšie preteky :)

        • Fašiangová výzdoba na ZŠ Rusovce

        • Počas mesiaca február zdobili naši žiaci a žiačky v rámci tradícií svoje triedy fašiangovou výzdobou. Jednotlivé triedy boli následne ohodnotené školským parlamentom.

          Hodnotenie prebehlo v 2 kategóriách. Nižšie si môžete pozrieť výsledky súťaže. Víťazi súťaže boli odmenení malou dobrotou :)

           

          za 1. stupeň vyhrali:

          3. miesto 2.B

          2. miesto 3.B

          1. miesto 4.A

           

          za 2. stupeň vyhrali:

          3. miesto 6.B

          2. miesto 5.B

          1. miesto 5.A

        • KARNEVAL v BelluGym

        • Pekný deň milí rodičia,

           

          pripravila som pre Váše detičký tématický týždeň na tréningy a ich obľúbený karneval od 18-23.3.2024. Prosím, aby ste deťom pribalili masky na tréning či už zakúpené, alebo vyrobené. Budeme mať súťaž o najkrajšiu masku/ kráľovnú karnevalu, súťaze a iné prekvapenia.

           

          Teším sa na dievčatá ;0)
          Mgr. Lucia Belušková - riaditeľka BelluGym

      • Okresné kolo Dejepisnej olympiády
        • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

        • Dňa 5. 2. sa žiaci našej školy, Timotej Fric z 9. A a Lesana Luptáková z 9. B, zúčastnili okresného kola Dejepisnej olympiády.

          Timotej Fric sa umiestnil na 2. mieste a postupuje do krajského kola.

          Lesana Luptáková sa stala úspešnou riešiteľkou.

          Žiakom gratulujeme.

        • Karneval v ŠKD

        • Dňa 9. februára 2024 sa na našej škole v priestoroch telocvične ZŠ uskutočnil tradičný karneval pre deti z ŠKD. Deti v pestrých maskách mali o zábavu postarané – súťažili, tancovali, zabávali sa pod vedením animátora a pani vychovávateliek. Na záver karnevalu sa deti občerstvili šiškami, ktoré im upiekli naše kuchárky zo školskej jedálne a džúsikom.

          Vychovávateľky ŠKD

      • Okresné kolo Biologickej olympiády
        • Okresné kolo Biologickej olympiády

        • Žiaci ZŠ s MŠ Vývojová 228 Bratislava – Rusovce, Timotej Fric a Matej Krška z 9.A triedy sa dňa 13.2.2024 zúčastnili okresného kola Biologickej olympiády.

          Timotej Fric sa umiestnil na 1. mieste a postupuje do krajského kola.

          Matej Krška sa stal úspešným riešiteľom a obsadil 5. miesto.

          Obaja preukázali svoje kvalitné vedomosti.

          Blahoželáme im k dosiahnutým výsledkom.

        • Okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti ŠALIANSKY MAŤKO

        • Aj v tomto školskom roku 2023/2024 naša škola organizovala okresné kolo v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko, ktoré sa uskutočnilo dňa 27. februára 2024.
          Súťaže sa zúčastnilo 26 žiakov postupujúcich zo školských kôl, ktorí súťažili v troch kategóriách.
          Súťaž otvoril pán riaditeľ ZŠ s MŠ PaedDr.Mgr. Rastislav Kunst, štvorčlennú porotu tvorili: p. Jozef Šimonovič - predseda poroty, p. Viola Holzhauserová, Mgr.Tatiana Pravdová a Mgr. Magdaléna Šuchterová.

          Víťazi v jednotlivých kategóriách :

          I. kategória: 1. miesto - Ema Hronská - ZŠ Pankúchová 4,
          2. miesto - Zoja Ptačin - ZŠ Nobelovo nám. 6,
          3. miesto - Samuel Vajčovec - ZŠ Znievska,

          II. kategória: 1. miesto - Karolína Balážová - ZŠ Nobelovo nám. 6
          2. miesto - Sabina Mikušiak - ZŠ Znievska
          3. miesto - Ela Holková - ZŠ Gercenova 10

          III. kategória: 3. miesto - Sára Urbanovičová - ZŠ Budatínska 61

          Postupujúcim súťažiacim do krajského kola blahoželáme.

        • Recykluje celá škola

        • Na našich školských chodbách pribudli nové koše na recykláciu odpadu – na papierový, plastový a zmesový odpad. Recyklačné koše a ich správne používanie, ako aj význam recyklácie odpadu odprezentovali deťom aj žiačky školského parlamentu priamo v triedach. Na našej škole taktiež prebieha spätný odber použitých batérií. Deti ich môžu aj naďalej nosiť do školy, nádoba na elektro-odpad sa nachádza vo vestibule.

          Aj týmito aktivitami chce naša škola prispieť k environmentálnej výchove žiakov a uplatňovať vedomejší prístup k tvorbe a recyklácii odpadu. Minimalizáciou a triedením odpadu môže byť každý z nás spolutvorcom krajšieho aj zdravšieho prostredia okolo nás.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Vývojová 228, Bratislava
      • +421 x 62859124 0911 229 127
      • Vývojová 228, Bratislava - Rusovce Slovakia
      • 31781845
      • PaedDr. Mgr. Rastislav Kunst riaditeľ školy zsrusovce@zsrusovce.sk +421 911 229 124
      • Mgr. Lenka Krišpinská 02/62859124 0911 229 127
      • Mgr. Diana Petrovičová diana.petrovicova@zsrusovce.sk tel.: 02/62 859 301 +421 911 229 130
      • Vedúca jedálne: Helena Sekaninová e-mail: jedalen@zsrusovce.sk mobil:+421 0911 236 681 Čas vydávania obedov: 11:30 - 14:00 Odhlásenie zo stravy: denne do 8:00 osobne, alebo SMS správou na číslo 0911 236 681
      • e-mail: clenradyskolyms@gmail.com
      • Tajomníčka: Zuzana Nováková Pondelok: 8.00 hod. – 9.00 hod. Utorok: 15.00 hod. – 16.00 hod. Streda: 8.00 hod. – 9.00 hod. Štvrtok: 15.00 hod. – 16.00 hod. Pondelok až piatok: 10.30 hod. – 11.00 hod.
      • Jarmila Ďurďovičová jarmila.durdovicova@zsrusovce.sk 02/62859124 +421 0911 229 127
      • Mgr. et Mgr. Eva Belanová predsedníčka ZO OZ e-mail: zovyvojova228@gmail.com
    • Prihlásenie