• Galéria Nedbalka

        • Dňa 7. 6. navštívili naši deviataci Galériu Nedbalka. Prezreli si diela významných osobností slovenskej výtvarnej scény od konca 19. storočia až po súčasnosť. Umelecký zážitok v nás vyvolali nielen vystavené diela, ale aj priestory krásnej historickej budovy, v ktorej sa Galéria Nedbalka nachádza.

        • Šálka kultúry s Oliverom Twistom na Novej scéne

        • V utorok, 4. júna, sme sa so žiakmi 5.B pri príležitosti Dňa detí vybrali na mimoriadnu školskú premiéru momentálne najznámejšieho predstavenia Novej scény – muzikálu Oliver! V spoločnosti vypredaného hľadiska plného žiakov a študentov iných, nielen bratislavských škôl, sme z balkóna sledovali začiatky divadelnej kariéry detského herca v hlavnej úlohe Olivera, Arthura Haverdu, ktorému asistovali aj skúsení starší herci ako Csongor Kassai v role Fagina alebo Dárius Koči ako Bill Sikes. Dva a pol hodinové predstavenie zahŕňalo i množstvo ďalších detských hercov, ktorí sa vôbec nenechali zahanbiť.

          Vieme, že viacerí naši piataci majú ambíciu uplatniť sa vo svete divadla, filmu a tak veríme, že ich táto návšteva divadla dostatočne povzbudila v ich ďalšom formovaní. Tento deň plný kultúry sme doplnili i prechádzkou uličkami Starého Mesta.

          Damián Samuel Ovečka,

          učiteľ SJL

        • 2.A navštívila ZOO

        • Žiaci z 2.A sa dňa 7.6. vybrali na exkurziu do Zoo v Bratislave.

          Dozvedeli sa, ktoré zviera spí po stojačky denne len pár minút , že lev juhoafrický menom Samba je väčšinu dňa (až 20 hodín) nečinný ( aktívny je hlavne za súmraku, v noci a na úsvite) že rozdiel medzi levom a levicou Javou je výrazný – samec má na hlave okolo krku a na hrudi hrivu, ktorá ho chráni pred pazúrmi iných samcov pri súbojoch o postavenie v skupine, že Gibon zlatolíci je ohrozený ľudoop juhovýchodnej Ázie a veľmi veľa ďalších zaujímavosti.

          Celý deň si žiaci naplno užili aj vďaka komentovanej vyhliadkovej jazde safari busom, občerstvili sa v bufetoch a exkurziu ukončili nakupovaním suvenírov :-)

        • Športový školský deň Detí - MDD

        • Dňa 3.6.2024 celá naša škola oslávila deň detí na Divokej vode v Čunove, kde sa všetci dopravili  mestskou hromadnou dopravou. Podarilo sa nám zabezpečiť v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Bratislavy mimoriadne dlhé autobusy. Takže presun tam aj späť bol pre nás všetkých jednoduchší.

          Žiaci si užili množstvo atrakcií ako boli detský paintball, aquaroller, raftovanie, kajak, kanoe Padleboard, jazda s doprovodom na štvorkolkách a zábavy či už na plážových ihriskách alebo v bazéne. Počas celého dňa mohli žiaci využívať celý areál vodných športov pod dohľadom svojich pani učiteliek a učiteľov.

          V závere boli všetci odmenení cukrovou vatou a slaným popcornom, ktoré pre žiakov zabezpečil miestny úrad na čele s pánom starostom Rusoviec R. Jenčíkom. Týmto sa chceme poďakovať nie len jemu ale zároveň aj veľké ďakujem patrí všetkým rodičom našich žiakov, ktorí v rámci príspevku pre školu poskytli finančnú podporu na túto skvelú akciu. Všetci menší ale aj väčší si užili tento ich športovo-zábavný deň do sýtosti.

        • Plavecký kurz

        • Žiaci I. stupňa v počte 134, sa  v dňoch 20.-31.5. 2024 zúčastnili plaveckého kurzu na plavárni Iuventa v Karlovej Vsi.

          S trénermi zo Športovkova, ktorých veľmi dobre poznali z korčuliarskeho kurzu, nadobúdali, ale aj zdokonaľovali plavecké zručnosti 5 dní v týždni. Za každodenné úsilie žiaci dostávali zaslúžene sladké odmeny. Na záver kurzu sa trénerom predviedli naše talenty v speve, v tanci, ale aj v gymnastike :)

          Žiakom bola v piatok odovzdaná dvojitá odmena a diplomy.

          Veľmi pekne ďakujeme Športovkovu za spoluprácu a úžasní prístup k žiakom.

          Už sa všetci tešíme na plávanie budúci školský rok.

        • Bratislavské opevnenie II.

        • Dňa 29.5.2024 sa žiaci 7.B zúčastnili pravidelnej prírodovedno-vlastivednej vychádzky a pokračovali v hľadaní zachovalých opevnení z obdobia II. svetovej vojny.

          Na našich predošlých vychádzkach sme videli Bunker B-S 1 „Šterkovište“, Bunker B-S 15 "Ostrov", Bunker B-S 14 "Duna" a B-S13 "Stoh".

          Tentoraz sme sa dohodli so správcom jedného z týchto objektov a tak sme sa dostali aj do vnútorných priestorov bunkru B-S 4 „Lány“. Za zaujímavú a odbornú prednášku spojenú s ukážkami zbraňových systémov, technického vybavenia a zázemia osádky bunkru patrí veľká vďaka nadšencom, ktorým sa podarilo tento objekt zrekonštruovať.

          Cestou späť sme prešli lužným lesom a videli sme ešte Bunker B-S 3 „Paseka“ a B-S 2 „Mulda“.

           Nabudúce nás čaká B-S 8 aj s okolitými objektmi a vojenský cintorín z I. svetovej vojny.

        • Ukážka práce psovoda

        •    V utorok 28. mája sa v priestoroch školského dvora uskutočnila pre žiakov 1.A a 1.B zaujímavá akcia s príslušníkmi Finančnej správy odboru kynológia z Gajar. Prišli aj so svojimi špičkovo vycvičenými a poslušnými pomocníkmi – psom Maťom a Mambou (rasa nemecký ovčiak) a Guccim (bradáč), aby nám predviedli ukážky výcviku psov, ktorí pomáhajú polícii pri hľadaní stôp, drog, cigariet, pri prenasledovaní páchateľa a pod. Najviac sa žiakom páčilo dolapenie páchateľa psom – figurant (žiak) mal na sebe ruksak so zakázanými látkami.

          Mali možnosť vidieť aj prácu na letisku, kedy pes prehľadáva batožinu. Každý pes bol vycvičený na iný druh zakázanej látky a jasným gestom vždy označil ukrytú látku. Deti boli touto ukážkou nadšené, dozvedeli sa mnoho nového.

          Ďakujeme príslušníkom Finančnej správy za ochotu prísť ukázať deťom svoju prácu.

        • My Brain Academy Bratislava

        • Milí rodičia,

          Keďže vieme, aká je dôležitá  komunikácia v anglickom jazyku spúšťame na našej ZŠ v budúcom školskom roku unikátny projekt s jazykovou školou" My Brain Academy Bratislava". Vašim deťom pomôže zlepšiť komunikačnú angličtinu prostredníctvom "Popoludňajších anglických komunikačných klubov "priamo v priestoroch našej  ZŠ školy (deti nemusíte nikam voziť).

           

          Informácie o projekte:

           

          - výučba angličtiny nadväzuje na preberané učivo a slovnú zásobu získanú počas vyučovacieho procesu z hodín angličtiny

           

          - určená pre žiakov 1. a aj 2. stupňa

           

          prostredníctvom myšlienkových máp dovysvetľuje gramatiku, inovatívnym a kreatívnym spôsobom zapája žiakov do konverzácie, odstránia sa  bariéry a strachy rozprávať v angličtine. Plynulosť rozprávania sa výrazne zlepší a tým sa zlepšia aj výsledky v škole.

           

          - výučba prebieha v priestoroch školy, po skončení vyučovania, rodičia nemusia deti nikam voziť

           

          - skupiny sú malé s max.počtom 8 žiakov

           

          - hodina 1 x do týždňa , 60 min , počas celého školského roka.

           

          poplatok pre rodičov 30 Eur /mesačne + jednorázový  úvodný registračný poplatok 30 Eur (viac informácií v priloženom letáku)

           

          " Využite možnosť, aby sa Vaše dieťa zbavilo strachu a blokov rozprávať po anglicky, aby aktívne začalo využívať už v škole nadobudnutú slovnú zásobu. S nami začne dieťa vnímať angličtinu ako bežnú súčasť jeho života a to mu dá možnosti ďalej rásť.Pozrite si prosím naše ukážky z hodín a skúsenosti rodičov."

           

          Čo hovoria skúsenosti rodičov?

           

          Prečo deti nerozprávajú anglicky ani po 900 hodinách ?

           

          Základom pri výučbe je zapojiť všetky zmysly

           

          Pre zjednodušené prihlasovanie na komunikačné kluby angličtiny My Brain Academy môžete využiť elektronickú prihlášku.

          Prihlásiť sa môžete do 29.6.2024 prostredníctvom linku:

           

           Prihláška MY Brain Academy (Prihláška sa stáva záväznou po úhrade zápisného vo výške 30 Eur) 

           

          V prípade potreby kontaktujte pani Maju Minarovič - 0911 21 85 85

          Oficiálny web My Brain Academy:

          www.mybrainacademy.sk

        • Múzeum holokaustu v Seredi

        • Dňa 23. 5. sa naši ôsmaci a deviataci zúčastnili exkurzie do Múzea holokaustu v Seredi. Keďže v Seredi sídli aj pečiváreň Sedita, ďalšou zastávkou bola jej podniková predajňa. Tu si nakúpili sladké dobroty za výhodnejšie ceny. Exkurziu zavŕšili v Trnave, kde sa mohli prejsť centrom „slovenského Ríma“.

        • Príbehy pani Bratislavy

        • V utorok 28. mája 2024 sa naši tretiaci zúčastnili tematickej exkurzie pod názvom Príbehy pani Bratislavy. S našimi sprievodkyňami Petronelou Lakatošovou a Valériou Kmeťovou z OZ Dobrí Susedia sme tak mali možnosť spoznať niektoré zaujímavosti z histórie nášho mesta. Spoločne sme navštívili všetky štyri, z histórie známe, brány Bratislavy, objavili sme aj mosadzné platničky v tvare korunky na dlaždičkách, cestu, ktorou kráčala cisárovná Mária Terézia, najužší dom na Slovensku, sochu Čumila, obraz čerta, či delovú guľu.

          Dozvedeli sme sa napríklad o veľkej vode v meste v roku 1850, ale aj o slávnom klavírnom virtuózovi W. A. Mozartovi, ktorý údajne ako šesťročný vystupoval v Bratislave. Zistili sme, že Bratislava je aj sladučká, lebo sme si pochutili na chutnej zmrzlinke. Späť nás priamo od historickej budovy SND do našej školy priviezol Vláčik Blaváčik.

          Ďakujeme za úžasné zážitky.

        • Workshop Textil nie je odpad

        • V piatok 24.5. sa v 7.B uskutočnil ekoworkshop na tému Textil nie je odpad, ktorý viedla lektorka z textilnej dielne Kohútik. Deti sa dozvedeli viac o „fast fashion“ a jej vplyvoch na životné prostredie a životy ľudí v rozvojových krajinách. Taktiež diskutovali o možnostiach, ako nakupovať oblečenie udržateľnejšie a šetrnejšie k nášmu životnému prostrediu, napr. prostredníctvom výmenných swapov, v "sekáčoch" či zodpovedným nákupom oblečenia, ktorého pôvod poznáme. V závere workshopu sa deti zahrali na eko módnych návrhárov a bez ihly a nite vytvorili nové kúsky oblečenia zo starých košiel.

        • Modrý gombík - zbierka

        • Ako minulý rok, tak aj tento rok sme sa zapojili do finančnej zbierky Modrý gombík Unicef 2024. Naše žiačky 9. ročníka s modrými gombíkmi obišli celú školu, ale aj ulice Rusoviec, Jaroviec a časť Petržalky.Našim žiačkam by sme sa za ich ochotu a dobré srdce chceli veľmi pekne poďakovať.

        • Detský tábor Babinec

        • Babinec je letná kreatívna univerzita pre dievčatá vo veku 7-10 rokov. 

          Program je navrhnutý tak, aby sa dievčatá každý deň naučili niečo nové, tvorivé a zároveň aby načerpali energiu z prírody

          Dievčatá sa môžu tešiť na:

          ·         výroba vlastného mydla

          ·         kurz varenia celého obedového menu

          ·         prácu v tíme

          ·         návštevu TV štúdia 

          ·         interaktívny kurz prvej pomoci

          ·         dobrodružnú výpravu na záver

          Všetko prebieha v komornej a pohodovej atmosfére v útulných priestoroch Pastoračného centra v Rusovciach. Je to denná univerzita, kde dievčatá majú program od rána do cca 16 každý deň.

          Vonkajšie aktivity budeme sústrediť na farskom ihrisku, v neďalekom lese a v centre Bratislavy.

          Tábor zavŕšime dobrodružnou výpravou a slávnostnou promóciou s párty. Všetko bude zdokumentované, aby ste sa aj vy mohli preniesť do atmosféry slávnostnej promócie.

           

          Viac informácií o programe a mieste nájdete na: https://www.lubicafarkasova.sk/babinec-letna-kreativna-univerzita-2024/

        • Denné tábory BENITIM

        • Už máte pre deti miesto v tábore? O zábavu sa o ne počas letných prázdnin postará tím skúsených profesionálov z radov pedagógov a tých najlepších animátorov z BENITIMu. Nie sú to len príležitostní prázdninoví brigádnici. Sú to profesionálni tréneri, ktorí s deťmi pracujú celoročne. Maximálnu spokojnosť táborníkov zabezpečuje aj špeciálny pedagóg, ktorý v rámci podporných skupín pracuje aj s ťažko motivovanou teenagerskou mládežou vo veku 13 - 15 rokov. Práve tieto skupiny zostávajú ľudsky v kontakte a vzájomnej podpore aj v priebehu celého roka. 

          BENITIM otvára aj tento rok sebapoznávacie tábory. Sú plné zábavy, nových zručností, pohybu a atrakcií od výmyslu sveta. Doprajte svojim deťom nové zážitky a vyberajte až z 10 programov ten, ktorý im bude najviac vyhovovať. Týždeň ubehne ako na dovolenke pri mori - a to na Divokej Vode platí doslova. Prvý turnus štartuje už 8.7. 2024

          https://tabory.benitim.sk/

        • Úspešný „Olympiádový maratón“ nášho žiaka

        • Timotej Fric z 9.A dosiahol úspech vo viacerých predmetových olympiádach.

          Vo fyzike skončil ako riešiteľ v krajskom kole.

          V dejepise sa umiestnil ako úspešný riešiteľ v krajskom kole.

          V biológii získal 1.miesto v krajskom kole.

          V geografii sa umiestnil na 3. mieste v krajskom kole a bude reprezentovať našu školu v Celoslovenskom kole Geografickej olympiády v Tatranskej Lomnici už túto sobotu 25.5.2024.

           

          Srdečne blahoželáme k fantastickým  výsledkom a držíme päste v riešení ďalších zadaní.

        • Prežívame vďaka ZOO aj s 5.B

        • Tento týždeň začala trieda 5.B trochu netradične. Školské lavice jej žiaci totiž vymenili za výbehy a voliéry. Ocitli sa v bratislavskej ZOO v rámci programu Prežívame vďaka ZOO zameraného na znovu-navrátenie ohrozených druhov a ochranu prírodného ekosystému.

          V spoločnosti predstaviteľky ZOO si postupne prezreli rôzne ohrozené druhy vrátane jaguárov, tigrov, ale aj makakov, šimpanzov či hrošíkov. Dozvedeli sa napríklad, že jaguár je jediným zvieraťom, ktoré si vo voľnej prírode bez problémov trúfne aj na krokodíla, že ľudoopovia majú medzi sebou prísnu hierarchiu alebo že hlasný krik makaka Olivera počuť až na vysokoškolské internáty.

          Po komentovanej prechádzke po časti ZOO sme zamierili ešte k výbehom opíc, dikobrazov, ale aj do terárií, pri ktorých nás už netrpezlivo očakávali zvedavé surikaty. Po poslednej zastávke v podobe obchodu so suvenírmi sme poučení o potrebe chrániť prírodu a jej obyvateľov zamierili naspäť do Rusoviec.

          Damián Samuel Ovečka,

          učiteľ SJL

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Vývojová 228, Bratislava
      • +421 x 62859124
        0911 229 127
      • Vývojová 228, Bratislava - Rusovce
        Slovakia
      • 31781845
      • PaedDr. Mgr. Rastislav Kunst
        riaditeľ školy
        zsrusovce@zsrusovce.sk
        +421 911 229 124
      • Mgr. Lenka Krišpinská
        02/62859124
        0911 229 127
      • Mgr. Diana Petrovičová
        diana.petrovicova@zsrusovce.sk
        tel.: 02/62 859 301
        +421 911 229 130
      • Vedúca jedálne: Helena Sekaninová
        e-mail: jedalen@zsrusovce.sk
        mobil:+421 0911 236 681
        Čas vydávania obedov: 11:30 - 14:00
        Odhlásenie zo stravy: denne do 8:00 osobne, alebo SMS správou na číslo 0911 236 681
      • e-mail: clenradyskolyms@gmail.com
      • Tajomníčka: Zuzana Nováková
        Pondelok: 8.00 hod. – 9.00 hod.
        Utorok: 15.00 hod. – 16.00 hod.
        Streda: 8.00 hod. – 9.00 hod.
        Štvrtok: 15.00 hod. – 16.00 hod.
        Pondelok až piatok: 10.30 hod. – 11.00 hod.
      • Jarmila Ďurďovičová
        jarmila.durdovicova@zsrusovce.sk
        02/62859124
        +421 0911 229 127
      • Mgr. et Mgr. Eva Belanová
        predsedníčka ZO OZ
        e-mail: zovyvojova228@gmail.com
    • Prihlásenie