• Výhľady z orientačného behu nad Račou

        • V stredu, 15. mája, sme sa zúčastnili posledného kola školských majstrovstiev v orientačnom behu o Pohár predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. S neveľkými očakávaniami, ale za to veľkou odvahou, sme čelili konkurencii základných škôl a gymnázií, z ktorých sa väčšina zúčastňuje pretekov v orientačnom behu už po celé roky, dokonca desaťročia. Štartovalo sa za pekného počasia a vybiehalo sa do hlbín lesov nad Račou, z ktorých sa počas trate naši pretekári neskôr vyrútili medzi račianske záhrady a chaty.

          Po vychutnaní si pekných výhľadov na Bratislavu počas behu a stretnutiach s mohutnými užovkami do cieľa úspešne pribehlo všetkých našich 12 žiakov. Ako jediná škola z kategórii žiaci sme štartovali až s dvomi družstvami, ktoré obsadili konečné 7. a 8. miesto (no rozdiely boli minimálne a pri inom rozdelení družstiev sme mohli obsadiť dokonca 3. pozíciu) zo 14 zúčastnených.

          Najlepšie individuálne výsledky za našu školu dosiahol Patrik Ondejka (6.A, 16:42), Šimon Bodický (6.A, 18:11) a v tesnej blízkosti Šimon Medveď (6.B, 19:14) a Maxim Kausich (7.A, 19:24). Veríme, že v budúcom školskom roku dokážeme prinajmenšom zopakovať postup do krajského kola a takisto dúfame, že sa tento šport do budúcna dočká takej podpory, aby sa podarilo znovu usporiadať aj ďalšie kolo majstrovstiev – majstrovstvá Slovenska.

          Damián Samuel Ovečka,

          učiteľ SJL

        • K „moru“ do Viedne

        • Vo štvrtok, 9. mája, sa triedy 5.B a 6.A spoločne vybrali na výlet do susedného Rakúska. Po príchode do Viedne sme navštívili Haus des Meeres (Dom mora), v ktorom na nás čakali okrem iných aj raje, žraloky, pirane, morské koníky, ale aj rôzne suchozemské živočíchy. V 11-poschodovej budove v centre mesta s úžasným výhľadom na Viedeň, kde sme strávili príjemné dopoludnie s množstvom zážitkov.

          Neskôr sme sa presunuli na obchodnú zónu centrálnej časti metropoly, kde sme vďaka rakúskemu štátnemu sviatku zažili ulice preplnenejšie návštevníkmi. Po obede a prehliadke uličiek plných obchodov sme sa blížili k Múzeu cisárovnej Sisi vo viedenskom Hofburgu. Čím bližšie sme sa nachádzali, tým väčší mestský ruch nás vítal. V múzeu nebolo dovolené fotografovať, ale spomienky sa nám uložili do pamätí možno ešte hlbšie, než by to zvládli objektívy kamier.

          Po príjemnom, hoc náročnom dni sme sa vrátili s množstvom zážitkov domov, k našej škole.

          uč. Chebeňová, Koniarová, Vojtechová a Ovečka

      • OZNAM
        • OZNAM

        • Vážení rodičia,
          Oznamujeme Vám, že kapacita Letného klubového denného tábora ŠKD je v plnom počte naplnená. Oznam o letnom klubovom dennom tábore ŠKD, ste si mali možnosť prezrieť na dverách školy pri vstupe. Ďalšie prihlášky už neprijímame, nakoľko máme aj náhradníkov. Ďakujeme za veľký záujem.

        • NIE kyberšikane

        • Zneužívanie sociálnych sietí je fenomén, ktorý sa týka ľudí všetkých vekových skupín.

          O tom, čo prináša agresorovi aj obeti kyberšikana, ako sa vyvíja online svet ovplyvňujúci duševnú pohodu deti a mladistvých, ale aj o zodpovednosti hovorila so žiakmi siedmeho ročníka preventistka OR PZ SR Bratislava 5, ktorá nás navštívila 21.5.2024.

        • Obchodovanie s ľuďmi

        • S pojmom otrocká práca  sa nestretávame len na hodinách dejepisu, ale žiaľ je stále realitou súčasnosti.

          Boj proti tejto medzinárodnej nelegálnej aktivite je náročný vzhľadom k neustále novým spôsobom páchania tejto trestnej činnosti. Z uvedeného vyplýva potreba vzdelávania najmä mladých ľudí.

          Naši deviataci mali 20.5. 2024 možnosť stretnúť sa a diskutovať so zamestnancom Ministerstva vnútra SR na tému obchodovania s ľuďmi, ktorý obohatil zaujímavé rozprávanie o príklady z bohatej praxe.

      • Úspechy našich rýchlostných kanoistov
        • Úspechy našich rýchlostných kanoistov

        • Dva medzinárodné preteky a Majstrovstvá SR - dlhé trate v rýchlostnej kanoistike absolvovali v priebehu 4. týždňov naši traja žiaci, ktorí sú zároveň aj vo výbere Slovenského tímu mládeže (SMT) rýchlostnej kanoistiky do 14 rokov.

          O ich úspechoch sa viac dozviete v časti "Úspech našich žiakov".

        • Futbalový turnaj Penalta

        • Dňa 14.5.2024 sa žiaci 7. – 9. ročníka zúčastnili na futbalovom turnaji Penalta. V piatich zápasoch zaznamenali 3 prehry, 1 remízu a 1 výhru čo znamenalo 5. nepostupové miesto vo svojej skupine.

        • Filmové predstavenie v kine SĽUK

        • V jedno slnečné utorkové popoludnie 14. 5. 2024 sa deti z II. a III. oddelenia ŠKD vybrali s vychovávateľkami na  filmové  predstavenie „Kung Fu Panda 4“  do  kina SĽUK v Rusovciach. Deťom sa animovaný komediálny film veľmi páčil a tešili sa z kultúrno – oddychového zážitku v kine.  Už teraz sa tešia na ďalšie filmové predstavenie, na ktoré sa  spolu vyberieme.

                                                                                             Vychovávateľky ŠKD

                                                                                             Ďurďovičová J., Šemšejová G.

        • Nedeľa strávená na orientačnom behu

        • Že naši žiaci nie sú žiadnymi lenivcami je už dávno známe. Opakovane to dokazujú na rôznych športových súťažiach nevynímajúc ani preteky v orientačnom behu. Ďalšie z nich sa konali uplynulú nedeľu v bratislavskej Dúbravke. Takzvané Bučové jadérko malo dve etapy – jednu dopoludňajšiu a jednu poobedňajšiu. Naši piataci, šiestaci a siedmaci sa zúčastnili oboch v rámci „generálky“ na krajské kolo v školských majstrovstvách.

          Sme radi, že sa nám podarilo vyhrať obe etapy v našej kategórii – prvú zásluhou Maxima Kausicha (7.A) a druhú vďaka Patrikovi Ondejkovi (6.A). Získali sme aj prvé tri miesta v celkovom súčte za obidve etapy – na 1. mieste skončil Maxim Kausich (7.A), na druhom Šimon Bodický (6.A) a na treťom Maximilián Rusnák (6.A). Na náročné krajské kolo tak v ťažkej konkurencii pocestujeme v odhodlanej nálade a s chuťou prekvapiť favoritov.

          Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a organizátorom za príjemné preteky,

          Damián Samuel Ovečka,

          učiteľ SJL

      • Vedomostné úspechy na IQ olympiáde
        • Vedomostné úspechy na IQ olympiáde

        • V piatok, 19. apríla 2024, sa na našej škole konalo školské kolo IQ olympiády organizovanej pod hlavičkou organizácie Mensa Slovensko. Zúčastnilo sa 18 žiakov našej školy, na ktorých čakalo množstvo logických úloh, ktoré preverili ich mozgové závity a pohotovosť reakcií. V priebehu uplynulého týždňa sme sa dočkali už aj výsledkov a je nám potešením vyhlásiť víťazov nášho školského kola.

           

          Na prvom mieste sa umiestnil žiak 6.A, Teodor Zezulák, ktorý dosiahol lepší výsledok než vyše 90 % všetkých ostatných riešiteľov IQ olympiády z celého Slovenska. Rovnaký úspech sa podaril i Maximovi Šarišskému zo 7.B, ktorý skončil len tesne na 2. mieste. Tretie miesto obsadil šiestak Michal Boháč (6.A). Zahanbiť sa napokon nedali ani piataci, ktorí preukázali svoj potenciál do budúcnosti a porazili 85 % žiakov zvyšku krajiny: Tamara Rohaľová a Martin Malina (obaja 5.A). Hoci tieto výsledky nepostačili na postup do ďalšieho kola – Západ – veríme, že všetci umiestnení preukázali zreteľný potenciál na postup do budúcich rokov.

           

          Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť, veríme, že sa im úlohy páčili a tešíme sa na podobné úspechy aj v budúcnosti nielen v oblasti vedomostí.

           

          Damián Samuel Ovečka,

          učiteľ SJL

        • Súťaž mladých záchranárov

        • 7. mája sa naši žiaci Alexis Mikulová, Zuzana Jánošová, Šimon Novomeský a Peter Kováč zúčastnili Okresného kola Súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany. Súťaž sa konala v areáli školy Pavla Horova v Devínskej Novej Vsi. Žiaci si vyskúšali nasadenie a použitie ochrannej masky, rozoznávali varovné signály, museli ošetriť úraz a uhasiť malý požiar, a taktiež si odskúšali streľbu zo vzduchovky. Za premiérovú reprezentáciu našej školy im ďakujeme a držíme palce do ďalších ročníkov.

        • Denné letné tábory s BelluGym 2024, plné zábavy, smiechu a detskej radosti.

        • ,,Pohyb ťa chytí za srdce"

          Zameranie: Gymnasticko-tanečné tábory

          Miesto: Leon Centrum Slnečnice

          Termíny:

          22-26.7.2024 29-2.8.2024

          12-16.8.2024 19-23.8.2024

           

          Zvýhodnená cena: 249EUR

           

          Hodiny Modernej gymnastiky, show dance- rancovania, trampolín, plávania ,

          tvorivosti-kreativita-flitrovanie, výlet vláčikom podľa tématiky mesta Bratislava

          Čo Vas čaká u nás : https://youtu.be/Z4uTlLPbstk

          REGISTRACIA: https://paysy.app/reg/bellugym/tabor-denna-skola

          Počet deti: 20-30max   

          Vek: 5-15 rokov v prípade mladšieho dieťaťa, individuálne po dohode

          Stravovanie: 3x denne (desiata, obedy možnosť výberu týždeň vopred pred termínom tábora, olovrant)

          Pitný režim: počas celého dňa voda, limonáda, citrónová voda zabezpečená

          Časový režim: 07.45-17.00hod.

           

          HARMONOGRAM

          7.45-9.00 hod - Nástup a rozcvička

          9.00-10.00 hod trampoliny, jungle park

          10.00-10.30 hod Desiata

          10.30-12.00 hod Moderná gymnastika 

          12.00-13.00 hod Obed

          13-14.00 hod Prechádzka vonku

          14-15.00 hod Plávanie alebo trampolíny/ hodina show dance - tancovania

          15.00-15.30 hod Olovrant

          15.30-16.30 hod Maľovanie, flitrovanie ,kreatívne tvorenie alebo hodina strečingu po celom dni

          16.00-17.00 hod gymnastika na trampolinach - vyzdvihovanie detí

           

          Tešíme sa na Vás všetkých bez rozdielov pohybových zdatností.

        • Žiacky kurz prvej pomoci

        • V živote sa niekedy ocitáme v situáciách, ktoré od nás vyžadujú okamžitú  reakciu.

          Dôležitá je pripravenosť a konanie bez paniky.

          Z uvedeného dôvodu sa 7. 5. 2024 žiaci 6.– 9. ročníka prakticky cvičili v postupe vyhodnotenia krízovej situácie, v ktorej sa možno ocitnúť, v prvej pomoci a privolaní záchrany.

          Zaujímavé bolo dozvedieť sa, ako funguje a ako je prepojený celý záchranný systém – dispečing, strediská disponujúce helikoptérami a sanitkami v rámci celého Slovenska.

          Na figuríne si žiaci vyskúšali uvoľnenie dýchacích ciest, masáž srdca aj umelé dýchanie, zaujímavé bolo sledovanie použitia automatizovaného externého defibrilátora AED.

          Z reakcií žiakov vyplynulo, že si uvedomujú dôležitosť pripravenosti pomôcť komukoľvek, kto je v núdzi.

          Počas vzdelávania pracovali žiaci so záujmom, odpovedali na otázky, ktoré položili lektorky.

          Lektorkám, ktoré žiakov zaujali svojimi skúsenosťami a odovzdali im cenné informácie a rady, ktoré môžu byť užitočné komukoľvek z nás, patrí veľká vďaka.

        • MODRÝ GOMBÍK UNICEF 2024

        • Milí rodičia,

          na našej škole bude vďaka žiačkam školy tento piatok 17.5. prebiehať zbierka MODRÝ GOMBÍK UNICEF 2024. Zbierka je venovaná deťom, ktoré žijú v krajinách, kde zúria vojny alebo ich pustošia prírodné katastrofy. Na svete sú milióny detí, ktoré idú každý večer spať hladné.

          Podporiť zbierku môžete aj vy zaslaním SMS v tvare MODRY GOMBIK na číslo 844 (1 SMS = 3 €) alebo cez www.modrygombik.sk. Prípadne prispením do zbierky našim žiačkam v uliciach Rusoviec a Jaroviec v piatok počas vyučovania. Za Váš dobrý skutok veľmi pekne ďakujeme. Príspevkom do tejto zbierky pomôžete hladujúcim deťom.

        • FAST HEROES

        • Žiaci 3. B triedy sa v mesiacoch marec - apríl 2024 zapojili do 4. ročníka nadnárodného projektu FAST HEROES. Táto vzdelávacia iniciatíva sa zameriava na zvýšenie povedomia o príznakoch mozgovej príhody a potreby našej rýchlej reakcie. Počas 5 týždňov sa žiaci, hravou a zábavnou formou, naučili základy o príznakoch a spôsobe záchrany života svojho starkého, či starkej.
          Viac informácií nájdete na internetovom portáli https://sk-sk.fastheroes.com

        • Školské a okresné kolo Slávik 2024

        • Dňa 24. apríla sa na našej škole konalo školské kolo v speváckej súťaži Slávik 2024.

          Súťažilo sa v III. kategóriách:  I. kat. (1. - 3.roč.) : 5 žiakov, II. kat. (4. – 6.roč.) : 9 žiakov

          III. kat. (7. – 9. roč.) : 1 žiak.

          Naši žiaci zaspievali dve piesne. Prvá pieseň bola ľudová pieseň zo Spevníka, druhá pieseň bola ľubovoľná ľudová pieseň. Porota sa skladala z troch členov : predseda poroty pani Jarmila Gajdošechová (riaditeľka ZUŠ), Mária Iglarčíková, Tatiana Pravdová.

          Víťazi jednotlivých kategórii:

          I. kat. (1. - 3.roč.) : 1. miesto : Michaela Ďuricová 3.B, 2. miesto : Pavlína Weinerová 2.A, 3. miesto : Linda Plechlová 3.A.

          II. kat. (4. – 6.roč.) : 1. miesto : Alžbeta Jančovičová 4.B, 2. miesto : Nelka Jurkovská 4.B, 3. miesto : Vivien Pilánková 6.A.

          III. kat. (7. – 9. roč.) : 1. miesto : Alexandra Puhovichová 7.A, 2. miesto : nebolo obsadené,

          3. miesto : nebolo obsadené.

           

          Víťazi 1.miesta postúpili do OK Slávik 2024, ktorý sa konal 02.05.2024 v DK Lúky, Petržalka.

          Aj tu naši žiaci boli opäť veľmi úspešní a získali ocenenia.

          Čestné uznanie v I. kategórii Miška Ďuricová. V II. kategorii 2. miesto Saška Puhovichová.

           

          Saška Puhovichová  sa zúčastnila aj okresného kola v speváckej súťaži s názvom Zahrajte mi muzikanti, kde postúpila do celoslovenského kola.

          Sme hrdí, že naši žiaci úspešne reprezentujú našu Základnú školu Rusovce.

        • DEŇ EURÓPY 2024

        • 9.5.2024 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili v rámci predmetu OBN podujatia DEŇ EURÓPY 2024 v Bratislave v Starej tržnici.

          Pre účastníkov boli pripravené infostánky členských krajín EÚ, Európskej komisie, Európskeho parlamentu a ďalších organizácií v pôsobnosti EU, workshopy, hry, kvízy a súťaže, ...

          Žiaci plnili zadania z vybraných tém týkajúcich sa života v EU a tvorivou interaktívnou formou získavali informácie, ktoré budú prezentovať na hodinách OBN.

      • Testovanie 9-2024
        • Testovanie 9-2024

        • Slovenský jazyk a literatúra: 73,0% (+11,70 % nad národný priemer)

          Matematika: 62,9% (+ 4,70 % nad národný priemer)

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Vývojová 228, Bratislava
      • +421 x 62859124
        0911 229 127
      • Vývojová 228, Bratislava - Rusovce
        Slovakia
      • 31781845
      • PaedDr. Mgr. Rastislav Kunst
        riaditeľ školy
        zsrusovce@zsrusovce.sk
        +421 911 229 124
      • Mgr. Lenka Krišpinská
        02/62859124
        0911 229 127
      • Mgr. Diana Petrovičová
        diana.petrovicova@zsrusovce.sk
        tel.: 02/62 859 301
        +421 911 229 130
      • Vedúca jedálne: Helena Sekaninová
        e-mail: jedalen@zsrusovce.sk
        mobil:+421 0911 236 681
        Čas vydávania obedov: 11:30 - 14:00
        Odhlásenie zo stravy: denne do 8:00 osobne, alebo SMS správou na číslo 0911 236 681
      • e-mail: clenradyskolyms@gmail.com
      • Tajomníčka: Zuzana Nováková
        Pondelok: 8.00 hod. – 9.00 hod.
        Utorok: 15.00 hod. – 16.00 hod.
        Streda: 8.00 hod. – 9.00 hod.
        Štvrtok: 15.00 hod. – 16.00 hod.
        Pondelok až piatok: 10.30 hod. – 11.00 hod.
      • Jarmila Ďurďovičová
        jarmila.durdovicova@zsrusovce.sk
        02/62859124
        +421 0911 229 127
      • Mgr. et Mgr. Eva Belanová
        predsedníčka ZO OZ
        e-mail: zovyvojova228@gmail.com
    • Prihlásenie